Update Werkgroep Bestrijding Eikenprocessierups
Geplaatst door Edwin Schuiling   
zaterdag 19 december 2020 12:06

Nog even, vlak voor het einde van 2020, een update omtrent de bestrijding van de processierups en de schoonmaak van de nestkasten dit najaar.

Aan de Hemmenweg (van café Popken tot viaduct N33) zijn 55 nestkasten schoongemaakt en gecontroleerd. 37 nestkasten waren gebruikt door de koolmees, 6 door de pimpelmees, 5 door de bonte vliegenvanger of grauwe vliegenvanger. 2 kastjes zijn vervangen omdat de specht deze had vernield, 3 kastjes waren leeg, 1 kastje was gevuld met zand en 1 kastje was weg. De bezettingsgraad aan de Hemmenweg is derhalve 87%.

Een aantal nestkasten vanaf Hemmenweg 20 tot aan het viaduct zijn naar de andere kant van de weg verplaatst, in verband met een veilige uitvlieg. Er werden namelijk 3 kastjes aangetroffen met dode mezenkuikens en 1 kastje met 6 eitjes. De oudervogels kunnen verkeersslachtoffer zijn geworden. Een gebrek aan rupsen zou ook een oorzaak kunnen zijn, omdat de gemeente op een paar plaatsen aan de Hemmenweg aan bestrijding heeft gedaan. 

In Ekehaar hebben we 6 nestkasten op de brinkjes schoongemaakt, 4 hadden een nest van de koolmees, en 1 van de pimpelmees. Ook hier is één kastje vervangen i.v.m. de praktijken van de specht.

Op de Baarveldweg in Eldersloo waren er van de 10 nestkasten 8 gebruikt. De meeste door mezen en 1 door de bonte vliegenvanger. De meeste van de “eigen” nestkasten waren ook gebruikt (ong. 50%). Hier was ook 1 nestkast vernield door een specht, ook deze kast is vervangen en er is nog een nestkast bijgeplaatst.

In Amen zijn in het voorjaar van 2020 34 nestkasten opgehangen. Deze zijn in het najaar schoongemaakt en gecontroleerd. Hier was de bezetting maar liefst 100%. De meeste nestkasten waren daar meermalen gebruikt.

30 kastjes zijn gebruikt door de koolmees en de pimpelmees. 1 kastje werd bezet door de spreeuw (gat was groter gemaakt door vogel), 1 kastje door ringmus (dood aangetroffen),

1 kastje door bonte vliegenvanger (een eitje nog aangetroffen) en 1 kastje door de boomkruiper.

 Er is dit jaar niet of nauwelijks sprake geweest van (last van) processierupsen op de Broekstreek op een paar kleine uitbraakjes na. Dit komt naar alle waarschijnlijkheid voor een groot deel door de vogels. Geconcludeerd mag worden dat deze vorm van bestrijding wel degelijk succesvol is!

De werkgroep is al weer aan de slag met het maken van nestkastjes zodat het komende jaar zo mogelijk de rest van de Broekstreek ook kan worden voorzien van nestkasten.

Op het programma staan onder meer:

De weg Eleveld tot aan de kruising met Hemmenweg;

De weg van Ekehaar naar Eldersloo/Nijlande;

De weg Amen-Dianaheide-gemeentegrens;

De weg Amen-Grolloo tot aan de Binnenweg.

 Heel veel dank aan een ieder die bijgedragen heeft aan deze mooie eerste resultaten.

 Werkgroep Bestrijding Eikenprocessierups