12e Broekstreker Stertocht
Geplaatst door Jan Bos   
dinsdag 09 mei 2017 20:19

Nadat Henk en Hillie zaterdagmorgen 29 april nog wat reclame hebben mogen maken in het programma “Tussen stoet en koffie” van RTV-Drenthe kwamen er zondag  30 april maar liefst 467 mensen naar Ekehaar om de 12e Broekstreker Stertocht te gaan lopen.  Het had dan ’s ochtends nog gevroren, maar het beloofde een mooie dag te worden met perfect wandelweer. Mede hierdoor wisten zo velen de weg naar Ekehaar te vinden. Onze parkeerwachters stonden al voor dag en dauw klaar om de 1e automobilisten naar een mooie parkeerplaats te begeleiden. Wil je 50 kilometer lopen, dan moet je ook wel vroeg beginnen. 

De eerste wandelaars verlieten het dorpshuis om klokslag 7.00 uur via “de acht van Amen” in de richting van Grolloo, waarna ze na een uurtje wandelen de 1e post passeerden.

Op elke post worden de wandelaars getrakteerd op een fris glas appelsap met een hartig hapje, zo ook op deze 1e post. Gedurende de ochtend ging het steeds harder waaien, wat resulteerde in een opwaaiende tent bij controlepost 1. Gelukkig waren alle deelnemers gepasseerd en kon deze post worden opgebroken.

De andere posten zijn door onze vrijwilligers met extra sjorbanden verstevigd.

Iedere deelnemer keert na 12,5 km wandelen weer terug in het dorpshuis alwaar ze naar behoeven koffie, een broodje of een heerlijk kopje soep kunnen nuttigen.

Na de stop in het dorpshuis staat het een ieder vrij om nog een route van 12,5 km te lopen.

In totaal hebben 46 personen zich ingeschreven voor alle vier routes( 50 km),  55 personen

voor 3 routes (37,5 km), 169 voor twee routes (25 km) en 197 voor 1 route van 12,5 km.

Onder super visie van Henk Wolf zijn er ook dit jaar weer prachtige routes uitgezet over verharde en onverharde wegen door het prachtige landschap van onze eigen woonomgeving.

Als je er zelf middenin woont, valt het je al bijna niet meer op, maar op zo’n dag als 30 april, word je er wel weer aan herinnerd door de vele wandelaars die enthousiast weer terugkeren in het dorpshuis.

Onze tweede route ging richting Kamp Schattenberg en voerde de wandelaars langs “Dove Waander”, hoewel niet iedereen deze heeft gezien.

De derde route liep via een mooi pad achter Camping Dianaheide langs en vervolgens midden door “het Paradijs” een onderdeel van het natuurgebied het Grote Zand.

De laatste route ging richting Rolde naar de gerenoveerde zandverstuiving.

In Rolde was de controlepost op de plaats van het voormalig openluchtzwembad, wat nu gebruikt wordt voor de paardensport.

Oud inwoners van de gemeente Rolde herkenden nog de “boom van het zwembad” en vervolgens kwamen de verhalen los over het koude water tijdens de zwemlessen.

Wij kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag en wij hopen u ook !

Let wel; deze dag organiseren zou niet mogelijk zijn als wij niet de beschikking hadden over zo’n grote groep zeer enthousiaste vrijwilligers.  Wij willen hen allen heel hartelijk bedanken voor hun medewerking !!

We gaan ons best doen om weer mooie routes uit te zetten voor de herfstwandeling en zien u graag terug in Ekehaar voor één van onze volgende tochten.

Hillie Vrijs