Groene dorpen in de Broekstreek en Nijlande
Geplaatst door stefanie fokkema   
donderdag 18 februari 2021 19:04

De Broekstreek en Nijlande starten dit voorjaar het project ‘Groene Dorpen’. Het doel is de karakteristieke erf- en dorpsbeplanting in de dorpen van de Broekstreek en Nijlande te versterken.  U kunt op verschillende manieren mee doen. Bijvoorbeeld met uw eigen erf of tuin, die nog wel wat groen kan gebruiken, zoals een erf- of fruitboom, een haag of een singel. U kunt ook meedoen met een cursus of meedenken over het groen op gemeentegrond. We starten nu, zodat in het najaar van 2021 geplant kan worden. Zo maken we samen de Broekstreek en Nijlande nog mooier en groener.

Meedoen met je eigen erf

Uw deelname start met een eigen schets van uw ideeën over uw erf of tuin. Gerard Wezenberg van Stek en Streek komt langs voor een gesprek hierover en werkt de ideeën uit tot een deskundig beplantingsplan. Een plan dat past bij het landschap en de bewoners en in de stijl van onze streek, sober en praktisch. Aanpassingen blijven mogelijk, tot het plan naar ieders zin is. Het plan is de basis voor de aanschaf van het plantmateriaal. Het gaat om landschappelijke beplanting zoals erfbomen, fruitbomen, hagen en singels en niet om sierplanten of bessenstruiken. Het plantmateriaal is van de inheemse soorten die hier van nature goed gedijen.

In het najaar doet u mee aan de plantinstructieavond, waarin uitleg gegeven wordt over het zelf planten en onderhouden van de bomen en struiken. Ook kunt u meedoen aan de snoeicursus voor fruitbomen. Op een feestelijke plantdag in de winterperiode van 2021 plant u samen met andere deelnemers uw eigen bomen en struiken.

‘Groene Dorpen’ kent een collectieve aanpak, dit levert naast gezelligheid, een besparing op de kosten op. Met zelfwerkzaamheid en een kleine financiële bijdrage worden de helft van de kosten gedekt. De andere helft wordt uit diverse regelingen voor landschap en leefbaarheid gesubsidieerd. De gezelligheid, de subsidie op uw erfbeplantingsplan en het plantmateriaal wilt u toch niet mislopen? Meldt u zich aan als belangstellende.

Meedoen op gemeentegrond

Voor de openbare ruimte, binnen en buiten onze dorpskernen worden ook beplantingsvoorstellen uitgewerkt. U kunt daar ideeën voor inbrengen. De voorstellen worden samen met de werkgroep ‘Groene Dorpen’ door Stek en Streek uitgewerkt en op een bewonersavond besproken. De beplantingsvoorstellen worden afgestemd op het landschapsbeleid van gemeente en provincie. Zo weten we zeker dat de voorstellen ook uitgevoerd kunnen worden.

Project

Gerard Wezenberg van Stek en Streek heeft dit project in de Broekstreek, in 2020 aangezwengeld. Samen met een initiatiefgroep van Broekstrekers zijn er voorbereidende gesprekken gevoerd. Nu de financiële basis onder het project is geregeld, gaat de werkgroep Groene Dorpen van start. In de werkgroep zitten op dit moment  Henk Wolf en Cipke Uri uit Amen, Martijn Rozeboom uit Ekehaar, Annemieke Smit uit Eleveld en Michel Schoenmaker uit Nijlande. De werkgroep heeft een rol in het contact met de deelnemers, de beplantingsvoorstellen voor het gemeentegroen en het organiseren van de plantdag in het najaar als feestelijke afsluiting van het project.

Er is al een subsidie toegekend vanuit het Gebiedsfonds Drentsche Aa en een aanvraag gedaan voor een bijdrage uit het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Aa en Hunze. Het project doet ook mee aan Kern met Pit 2021 in de provincie Drenthe.

Start

Binnenkort ontvangt u een brief en folder met opgavestrook, waarop u kunt aangeven of u belangstelling heeft om deel te nemen aan het project. Op donderdag 4 maart 2021 is er een online-startbijeenkomst met informatie over deelname en erfbeplanting van het project ‘Groene Dorpen’ in de Broekstreek en Nijlande. Voor de bijeenkomst moet u zich aanmelden bij Annemieke ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ) u krijgt dan een TEAMS uitnodiging. Voor de niet zo digitale Broekstrekers en Nijlanders proberen we, als de COVID-maatregelen het toelaten, later dit jaar nog een fysieke bijeenkomst te organiseren.

Algemene informatie

Meer informatie over ‘Groene Dorpen’ in het algemeen, staat op de website van Stek en Streek www.stekenstreek.nl. Klik daar naar Projecten/Groene Dorpen of naar Documenten. Onder Fotoverslagen staat een reeks van de plantdag in Oldehove.

Ook is er een eigen projectpagina van Kern met Pit 2021 www.kernmetpit.nl.