De Broekstreek in Beweging
Geplaatst door Stefanie Fokkema   
woensdag 13 maart 2019 20:07

Afgelopen zaterdag werden onder auspiciƫn van de gemeente Aa en Hunze in het dorpshuis in Ekehaar fittesten afgenomen onder de inwoners van De Broekstreek. Inwoners van 55+ en ouder hadden van de gemeente een uitnodiging ontvangen om hun fitheid te kunnen testen.

https://1drv.ms/a/s!Ao6WWIYHW_oygn-8JVl2q_eBPKCq

 


Samen met de plaatselijke sportvereniging SVDB en het dorpshuis de Eekhof was deze ochtend georganiseerd. Ook Attenta, het sociaal team, van de gemeente was aanwezig om inwoners te kunnen adviseren waar nodig op het sociaal vlak. Ook Vodifit, bureau voor sport, voedings en dieetadvisering was aanwezig om de lichaamssamenstelling van de aanwezigen te meten. Het team sport van de gemeente had in samenwerking met SVDB en het dorpshuis de ochtend
opgezet met sportieve activiteiten.
Vanaf half tien was er inloop met een kopje koffie of thee en om tien uur werd na een welkomstwoord van Gerard Booy begonnen met de warming up onder leiding van Karel Vos, looptrainer bij SVDB. Hij zorgde ervoor dat op ontspannen wijze de spieren losgemaakt werden voordat door Jetze Andringa, volleybaltrainer, een volleybalclinic werd gegeven. Een zeer intensieve clinic zorgde ervoor dat de eerste zweetdruppels begonnen te komen.
Tussendoor konden de mensen zich laten testen op hun fitheid. Handvaardigheid, Behendigheid, Knijpkracht en het meten van de bloeddruk waren een aantal onderdelen waaruit de fittest bestond. Nieuw voor veel van de aanwezigen was het meten van de lichaamssamenstelling: o.a. het vetpercentage en de spiermassa. Janny Hilbrands van Vodifit vertelde op deskundige wijze het nut van deze meting. Ook het aanwezige foldermateriaal werd met belangstelling bekeken.
Na de volleybalclinic was het aan Karel Vos om iets te vertellen over Chi-running. Een manier van hardlopen waar het gebruik van de zwaartekracht een belangrijke rol speelt. De deelnemers
aan deze clinic konden zelf ervaren hoe deze manier van hardlopen uitproberen. Eerst werd in de gymzaal geoefend. Daarna werd in de buitenlucht een rondje door het centrum van Ekehaar afgelegd. Intussen gingen de fittesten gewoon door. Het praatje met het sociaal team of onderling door de bezoekers leverde geanimeerde gesprekken op. Ook werd er door enkelen een voorstel gedaan aan het bestuur van de sportvereniging om voor de ouderen in de buurt een uur balsport te gaan doen. Aan het eind van ochtend werd er nog gezellig nagepraat en kon men nog gebruik maken van de curling baan die uitgerold lag in de gymzaal. De fittest ochtend werd afgesloten met soep en broodjes klaargemaakt gemaakt door de beheerder van het dorpshuis. Dit viel bij aanwezigen wel in de smaak. Een aantal nablijvers kregen niet genoeg van het curlingspel en bleven het spel tot het laatst beoefenen.
Al met al een zeer geslaagde ochtend. De organisatie had gerekend op meer deelnemers maar de bezoekers die er waren hebben hun fitheid kunnen laten meten. Allemaal zijn ze goed tot zeer goed door de test gekomen.