Tuberculose in de Broekstreek, een documentaire
Geplaatst door Jan Bos   
dinsdag 29 januari 2019 23:24

In 1962 zijn 36 inwoners van de Broekstreek (ten zuid-oosten van Assen) en omgeving besmet geraakt met tuberculose. Dit had een grote invloed op de tuberculosepatiënten en de hele leefgemeenschap van de Broekstreek, zijnde de dorpen Ekehaar, Amen, Eleveld, Geelbroek en Eldersloo. Het kreeg ook landelijk aandacht en medeleven. 

De Werkgroep Historie “De Broekstreek” presenteert een eigen documentaire waarin negen direct betrokken mannen en vrouwen terugkijken op een periode die zwaar was voor iedereen maar ook goede kanten had waar het ging om vriendschap en naoberschap. 

De film laat zien hoe de besmetting begon, wie getroffen werden en welke behandelingen zij ondergingen, met name in het sanatorium Beatrixoord in Haren. Maar ook de sociale kant van het leven daar, met zijn ups en downs, komt ruim aan bod in de interviews met de betrokkenen. De film gaat verder in op de reactie van de gemeenschap op de TBC uitbraak en de actie die werd ondernomen om de getroffen patiënten en hun families bij te staan. In de documentaire vertellen de betrokkenen tenslotte over hun thuiskomst, het weer opgenomen worden in de maatschappij en wat er ruim 50 jaar later bij hen is blijven hangen van wat ze in die veelbewogen periode hebben meegemaakt. 
De film wordt vertoond bij café Popken in Ekehaar op zaterdagavond 9 februari 2019 van 19:30 tot 23:00 uur met inbegrip van twee ruime pauzes. De voorstelling is gratis en iedereen, binnen en buiten de Broekstreek, is welkom. Een vrije gift wordt op prijs gesteld om de werkgroep in de gelegenheid te stellen volgende films te maken.