EINDE DORPSVARKENS seizoen 2018
Geplaatst door Jan Bos   
woensdag 14 november 2018 19:02

Het eerste seizoen van het dorpsvarkensproject zit erop. De varkens hebben goed hun best gedaan om de Japanse Duizendknoop te bestrijden. Er heeft een behoorlijke kaalslag plaats gevonden. De varkens zijn liefdevol verzorgd door onze hulpboeren en andere inwoners van De Broekstreek en hebben een mooi leven bij ons gehad. Ook mooi om te zien wat voor sociale verbintenis en betrokkenheid er in De Broekstreek is ontstaan. Dit alles dankzij ONZE dorpsvarkens.

Om de cirkel rond te maken zijn de varkens vorige week geslacht en waren er het afgelopen weekend een aantal activiteiten georganiseerd.

Afgelopen vrijdag heeft slager Andre uit Hooghalen, met ijverige hulp van Thijs Stoffers jr. een demonstratie gegeven over het slagersvak. Enthousiast gaf hij tijdens het uitbenen van een half dorpsvarken uitleg waar het haasje, het ezeltje, karbonade, procureur enz, enz. precies zitten. 20 nieuwsgierige Broekstrekers waren hierbij aanwezig. Het was een zeer interessante, leerzame en bovendien, gezellige avond.

                                  

Zaterdagmiddag was er de verkoop van het eerste eigen Broekstreker dorpsvarkenvlees. Bijna al het vlees is verkocht. Er is nog een klein beetje vlees over, 7 kg hamlappen (11,-/kg), 3kg ribkarbonade (10,-/kg) en 2 kg soepvlees met bot (5,-/kg). Deze laatste kilo’s houden we liever niet zelf in de vriezer, het is per halve kilo verpakt. Stuur even een mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of bel met Cipke Uri 0592-389478.

 

Zaterdagavond hebben we kunnen genieten van een heerlijke stamppot maaltijd met een lekkere groentesoep als voorafje en…., met vlees van onze varkens. Gonny en Jan hebben ontzettend veel werk verricht, mede dankzij hun was het een geweldige geslaagde avond, echt SUPER!! Ook de opkomst was geweldig ongeveer 40 ‘‘Broekstrekers’’ jong en oud waren aanwezig.

 

Het project gaat door, zeker omdat het een groot succes was. Volgend jaar gaat seizoen 2 in maart/ april van start. Omdat het seizoen wat langer is kunnen er meer hulpboeren meehelpen de Dorpsvarkens te verzorgen. De eerste nieuwe enthousiaste personen hebben zich al gemeld.

 

Tot slot worden alle Broekstrekers die op welke wijze dan ook betrokken zijn geweest bij het dorpsvarkensproject ontzettend bedankt voor hun inzet en medewerking. Tot volgend jaar!