Leven als een Bonte Broekstreker
Geplaatst door Stefanie Fokkema   
donderdag 19 juli 2018 16:22

Afgelopen zaterdag was het dan zover: onze nieuwe dorpsgenoten zijn gearriveerd!

Jan Vrijs, getooid met varkenskop, bracht ons aller dorpsvarkens naar hun nieuwe verblijf. De aanmoedigingen van de circa 30 belangstellenden mochten eerst niet baten: de biggen bleven lekker in de kar liggen. Totdat Henk Kuiper ze met lekker voer naar buiten lokte. Waar ze meteen begonnen te eten van de Duizendknoop. Dus dat beloofd wat!

‘S middag is er nog hard gewerkt om een zoelplek voor de biggen te maken, waar ze al direct gebruik van maakten. Ook de drinkbak was een dankbaar ding, ideaal om jeuk te bestrijden. Dat daarbij de helft van het water over de rand klotste, nou ja daar zijn dan wel weer mensen voor om dat op te lossen.

De varkentjes lijken inmiddels al aardig gewend aan hun nieuwe omgeving. Ze scharrelen lekker rond en er ontstaan ook al wat doorkijkjes door de duizendknopen. Heel rustig en duidelijk genietend. Vandaar dat het spreekwoordelijke leven als god in Frankrijk is omgedoopt naar leven als een Bonte Broekstreker.

Bij de ijsbaan hebben we een picknickbank neergezet, met dank aan de Provincie, zodat iedereen rustig onze Broekstreker Biggen kan bekijken. Kom vooral kijken!

Maar omdat de bedoeling is dat ze de duizendknopen bestrijden is bijvoeren niet toegestaan!

U mag wel, als u wat verse, rauwe groenten, of wat inheems fruit (appels of peren) over heeft, dit komen inbrengen. Hiervoor komt een speciale bak bij de ijsbaan te staan, waar u dit in kunt deponeren.

Gekookt voedsel en vooral vlees of vis(resten) mogen absoluut niet aan de varkens worden gevoerd. Dit in verband met mogelijke ziekten die daardoor kunnen ontstaan.

De zorg voor onze Broekstreker Biggen wordt door vrijwillige hulpboeren gedaan, U kunt zich nog opgeven!

WILT U OOK HULPBOER WORDEN? U KUNT ZICH AANMELDEN VIA Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Graag met 06 nummer erbij, zodat we u kunnen opnemen in de whatsappgroep.

Om iedereen te laten meegenieten van onze Broekstreker Biggen, zullen we proberen de website van de Broekstreek: WWW.DEBROEKSTREEK.EU te gebruiken. Foto’s en filmpjes zullen daar te zien zijn.

 

Instructie-avond voor hulpboeren

Woensdagavond 18 juli is om 19:30 uur een instructie gepland voor de hulpboeren en iedereen die dit zou willen worden.

Plaats van actie: de ijshut, naast de Broekstreker Biggen.

U krijgt hier uitleg over de verzorging van de biggen, en wat er verder nog moet gebeuren. Ook wordt deze avond het verzorgingsrooster opgesteld. En verder zullen we iedereen toegang geven tot de whatsappgroep hullpboeren de Broekstreek, zodat we snel en gemakkelijk contact hebben en houden met elkaar.

IEDEREEN DIE NOG HULPBOER WIL WORDEN MAAR DEZE AVOND NIET KAN KOMEN: GEEF JE OP VIA Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.