Filmavond in de Broekstreek
Geplaatst door Stefanie Fokkema   
vrijdag 02 februari 2018 09:44

Werkgroep Historie de Broekstreek organiseert op zaterdag 3 februari om 20.00 uur een filmavond in café Popken te Ekehaar. Er worden enkele recent gemaakte films vertoond over historische onderwerpen uit de Broekstreek. 

De historie van Eldersloo wordt belicht middels een interview met de gebroeders Brink uit Eldersloo. Ze halen herinneringen op uit o.a. hun schooltijd, de toneelvoorstellingen, de mobilisatie, de dramatische gebeurtenissen tijdens de bevrijding en hun werk en successen in de paardenfokkerij. De geschiedenis van de Ooienbroeken komt aan bod. Jan Strijk vertelt, op locatie, over schapenhoeders, schoolmeesters en de status van de school in die tijd.

Het Amerbosstuk ontvouwt zijn verleden. Jan Strijk duikt in de geschiedenis van deze gemeenschappelijke weidegrond en de families die daar werkten en woonden.

Tot slot wordt een stukje van de historie van Eleveld besproken door Hobe Smeenge. Hobe vertelt over de vroege en meer recente geschiedenis van het dorp en de streek, hilarische gebeurtenissen in Eleveld en de verrassende ontdekkingen omtrent de stambomen van de twee oudste families van het dorp.

Alle verhalen worden omlijst met foto’s aangedragen door bewoners van de Broekstreek, het Drents archief en met filmbeelden van wat er nu nog te zien is van de historie van de Boekstreek.

We vragen geen entree echter een vrije gift wordt erg gewaardeerd. Hierdoor is het voor ons mogelijk deze avonden ook in de toekomst te organiseren.

Hennie Russchen, namens Werkgroep Historie de Broekstreek.