Instituut voor Natuur en Milieu educatie
Geplaatst door Edwin Schuiling   
vrijdag 09 december 2011 19:58

Het instituut voor Natuur en milieu educatie (IVN) is een vrijwilligersorganisatie die zich ten doel stelt mensen meer met de natuur en milieu in verbinding te brengen. Of  in contact  te brengen

 

De afdeling Aa en Hunze geeft elke maand een lezing met op de zondag erna een wandeling of excursie die open staan voor iedereen die wil deelnemen. Verder doen we in het winterseizoen aan werkdagen (ochtenden van ca 9.00 uur tot 12.00 uur) waarin we proberen natuurgebieden een beetje te onderhouden. Door opslag te verwijderen of plagstroken te maken voor het gentiaanblauwtje ( een vlindertje met grote eisen aan zijn omgeving). Ook hieraan kan iedereen uit de Broekstreek die dat wil, meedoen. We hebben ook werkgroepen die bv. uilenkasten ophangen en onderhouden, uilen en valken tellen en ringen, weidevogeltellingen doen, vlindertellingen enzovoorts. Je hoeft geen lid te worden om mee te mogen doen.

Donderdag 8 december is er een bijzondere lezing over de Drentsche AA bij IVN Aa en Hunze.

De Drentsche Aa is een nog vrij ongestoord laagland. Een beekdal met een uitzonderlijk hoge natuurwaarde. Met maximaal 620 verschillende plantensoorten voor flora liefhebbers een eldorado. Ernst Flentge een groot kenner van dit gebied zal ons deze avond verwennen met een prachtige dia lezing over dit gebied. In de lezing zal niet alleen ingegaan worden op het riviertje met z’n planten, maar zal ook getracht worden het zeer complexe ecologische geheel van water, kwelstromen, bodemgesteldheid, voedselarm en rijk uit te leggen. De prachtige natuur is gevangen in dia’s van vergezicht tot close up. Van de grasjes tot en met de zeldzame orchideeën. Naast de biologische waarde, zal tevens aandacht geschonken worden aan de historie, waarom ziet het er uit zoals het er uit ziet, insecten, bedreigingen. etc. De natuur en cultuurwaarde van dit gebied maken het niet voor niets een Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Aanvang: 20.00 uur. Plaats: Gereformeerde kerk, Schoolstraat 23 Gieten ( De toegang gratis )

Zondag 11 december: IVN wandeling door de Boswachterij Gieten Borger. Vertrek 10.00 uur bij het informatiebord op de parkeerplaats aan de houtvester Jansenweg. (van Eext naar Borger door het bos). Deelname is gratis.