Praalwagens 225e Rolder markt
Geplaatst door Hennie Russchen   
zaterdag 11 september 2010 01:00
  De Broekstreek een heuse winnaar.
 
Wie had dat gedacht, dat de oude tram die van 1918 tot 1947 door de Broekstreek tufte in 2010 nogmaals door Ekehaar zou gaan rijden met een eerste prijs opgespeld.
Dat was best even kikken afgelopen zaterdag toen de wagens eenmaal opgesteld stonden en de jury de prijzen bekend maakte. We hadden een gevoel, maar zien deed geloven. De jury kwam ons feliciteren en overhandigde de bordjes met de eerste prijs. Er viel een spanning weg en nadat we met zijn allen de felicitaties in ontvangst hadden genomen gaf dat een goed gevoel van maanden werken en dan dit resultaat. 
 
We zijn zaterdag om 15.00 uur uit Ekehaar vertrokken en de chauffeur Roelof Smit (wat een vakman) heeft alle drempels en bochten feilloos genomen en het paste allemaal net. In Rolde aangekomen stonden er al 5 wagens en wij konden aansluiten. Ik kreeg kippenvel toen ik de figuranten zag aankomen, de een nog mooier dan de ander gekleed in de oude kostuums. Gonnie Oosting met een koffertje die vroeger ook echt mee ging met de tram. De kinderen, alles was even mooi en daarvoor is alle dank aan diegenen die de kleren beschikbaar hebben gesteld en aan Hillie Vrijs die dit deel in goede banen heeft geleidt. Perfect. Zelfs koffie en broodjes waren aan boord van de tram. De rondrit zaterdag door Rolde was leuk en gezellig met prachtig weer. 
Zondag om 12.00 uur zijn we weer met de wagen naar Rolde gegaan voor een tweede rondrit welke ook door de deelnemende buitendorpen ging. Rolde, Balloo,   Asserstraat, Burg. Reinderstraat, Nijlande, Eldersloo, Ekehaar en terug naar Eldersloo,via de Klaassteenweg, Marwijksoord terug naar Rolde. Met het slechte weer was dat een lange, maar toch wel bijzondere tocht. Zowel chauffeur als figuranten hadden geen centje pijn want zowel de locomotief als de wagon bleken waterdicht.
En dan heeft u hem vast zien lopen zaterdag en zondag. Henk Wolf heeft in afstand nogmaals de Nijmeegse vierdaagse gelopen, met die mooie originele lantaarn van mevr. Walinga. Een echte conducteur en seinmeester. 
 
We hebben met een klein team een grote prestatie neergezet en een ieder die hier aan heeft mee gewerkt willen wij bij deze bijzonder bedanken. Henk en Agnes hebben ons zo'n 3 maanden, twee avonden per week over de vloer gehad en de laatste week bijna elke dag. Geweldig bedankt !
 
De locomotief en wagen staan nu op een andere locatie te wachten tot we een goede koper vinden. We gaan ervan uit dat we een serieuze koper kunnen vinden. Mocht dit niet het geval zijn dan zullen we het geheel gaan demonteren. Mocht u interesse hebben of iemand weten neem contact op met Bert Wiekema of Grietinus Harms. We wachten tot na het Floralia weekend voordat we gaan demonteren. De eerste prijs was goed voor een geld bedrag van € 200,00 We zullen binnenkort met de penningmeester de financiën uitwerken en u laten weten hoe we uitkomen.
 
Foto's: Er zijn veel foto's gemaakt en een aantal ervan staan op de website van de Broekstreek. Heleen Russchen en Henk Meijeringh hebben er een mooie compilatie van gemaakt.
 
Praalwagens te Rolde (Heleen Russchen) 
(Kies ''Diavoorstelling'')
 

Praalwagens te Rolde en Ekehaar (Henk Meijeringh)
(Kies ''Diavoorstelling'')

Praalwagens te Rolde (Bert Geerts)
(Kies ''Diavoorstelling'')

 
Namens de commissie, Bert Wiekema.