Floralia
Geplaatst door Hennie Russchen   
zaterdag 25 september 2010 01:00

Beste Broekstrekers,

 
De Floralia is weer helemaal terug in de Broekstreek. Afgelopen weekend was een fantastisch succes. Het heeft aardig wat geld opgeleverd voor het dorpshuis. Daar was het in eerste instantie allemaal om begonnen, maar bij de voorbereiding werd steeds duidelijker dat we samen heel wat werk kunnen verzetten. Met de Floralia 2010 hebben we laten zien dat er nog saamhorigheid is en dat de Broekstreek leeft.
 
 De oude tram, trots pronkend met de 1e prijs, was al een mooi voorbeeld van die vitaliteit. Bouwers bedankt dat de tram de Floralia mocht opsieren. Naast dat de tram even terug was op het oude spoor, hadden we ook de dorpssmid terug. Thijs Schreurs liet op het aambeeld van Henk Suichies zien dat dit oude ambacht ook de jeugd kan boeien. Met een paar rake hamerslagen had onze smid weer een handig haakje. Nu weet u waar naar toe te gaan voor ambachtelijk ijzerwerk. Door een erehaag versierd door Trudy van de Merbel werd in de kleine zaal al stevig gekleid en gedraaid. De draaischijf van Nolda Könings draaide overuren voor potjes en vaasjes. De tijd zal ons leren of de grabbelton een toekomstige graaicultuur in de hand heeft gewerkt. De kinderen doken met enthousiasme in de zinken tobbe. Bij het wortelwerpen, zweten velen peentjes, het bleek best lastig. Aan de sjoelbak, knap geknutseld door Peter Smit (van zijn oude huwelijksbed), heeft het niet gelegen. In de kookstudio stond chef-kok Agnes de Bruin ontspannen te snijden, snipperen, drogen, roeren, raspen en te vertellen, ze was op haar plek in de geurige santenkraam. De potjes courgette en vlierbloesemlimonade van Gerdie Boekeloo maakten de kraam bijna compleet. Jantje ten Brink voegde nog een snufje kruiden uit eigen tuin toe. De schilderijen van Ingrid Groeneveld sierden het halletje en uiteindelijk gingen deze doeken, uit haar Broekstreker periode, grif van de hand.
 
De gymzaal mag ook voor de Floralia wat groter zijn, zodat er nog meer ruimte is voor deze gezellige, overdekte markt in het groen. Er is veel te zien, maar vooral te doen. Evert Stoffers had met zijn prachtige foto’s zelfs voor de doorgewinterde Broekstreker een ware hersenkraker samengesteld. Van af nu wat vaker ‘op fietse’ en net als Skik genieten van onze eigen Broekstreek. Schik kun je ook hebben van bloemen. Een van de toppers uit Roelie Boer’s bloemschikassortiment is het glas of de kalebas; goed voor weken fleurigheid in huis. Dorpsbelangen, de wandelgroep Vrouwen van nu en OBS de Flint timmerden in hun stand flink aan de weg. De harde klap kwam echter ergens anders vandaan. Er was geen ree gesneuveld of haas geveld, slechts een pieper geplet. Anton Brinkman had het aloude ratslaan handig opgebouwd. Toch werden vele piepers gemist. Misschien de aardappel eerst koken, dan heb je direct puree. In de jachthut werd geconcentreerd geschoten. Harry Fokkema had de luchtbuksen weer loepzuiver afgesteld. Gezien de jachttrofeeën, als vanzelfsprekend. De geuren van bruune boon’n met spek lokten je weer de zaal in. Lekker smullen van Carsten Kamp’s oer-Hollands recept. Dit zorgde er wel voor dat zondags de wind nogal aanwakkerde. Gezellige accordeonklanken uit Piet Westebring’s instrument, maakten dat de cijferplankjes niet zeer deden in de portemonnee. Even zitten! Hopelijk hebben de raddraaiers nu een cake op het RAD VAN AVONTUUR. Lekker bij het kopje koffie uit de keuken van Fred en Antje Zegwaard. Misschien wat poffertjes erbij, bruin gebakken, droog onder de tent van Jans Stoffers. Buiten op het plein klinken de muzikale klanken van Netty Alkema en Iris Kemper. Ze zijn met trekzak en viool haast een heel orkest. Maar welke vreemde snuiter scharrelt daar bij de groentekraam. Het ziet er naar uit dat Gerard Bulten te vloeibaar heeft getafeld en nu op zoek is naar vast voedsel. De versgeschaafde zuurkool van Jan Schreurs is bijna klaar, op wat vingervelletjes na. De goed gewortelde sierheesters van tuingoeroe Jan Vreugdenhil, worden gelukkig met rust gelaten door de groene garbidge goblin Ewoud Kemper. Hoewel vreemd, ziet hij er best onschuldig uit.
 
Zaterdag 25 en zondag 26 september 2010, Floralia fair in de Broekstreek, daar hadden nog meer mensen van kunnen genieten. José Bos had niet alleen het programmaboekje mooi opgemaakt, maar ook geregeld dat ‘tuss’n stoet en kovvie’ heel Drenthe uitgenodigd werd om naar de Broekstreek te komen. Alleen daar lopen alle meisjes met bloemen in hun haar. Janny Jagt zorgde dat niemand dit weekeind een bad hairday had. Een grauw gezicht werd opgefleurd met het vakkundige schminkwerk van Margriet Lesschen.
 
Vertel dus iedereen dat de Floralia meer is dan wat bloemetjes en verwijs ze naar onze website www.debroekstreek.eu. Henny Russchen zorgt ervoor dat iedereen kan zien dat kuipsteken een spektakel is. (film en foto's staan onderaan deze pagina). Evert Smeenge, Jackelien Veltman, Coba Gils, Aart Brinkman en Jannes Jansen hadden het goed voor elkaar en bezorgden velen een natte broek (van het lachen). Koos van de Merbel legde alles digitaal vast, voor de herhalingen kijk op de site of op Youtube. In elk geval kun je dan ook nog eens kijken naar de spectaculaire licht poi-demonstratie van Anne Schreurs.
 
Daar waar volwassenen al herinneringen hadden aan Floralia’s van vroeger, heeft de jeugd in 2010 weer ervaren wat een Floralia in de Broekstreek kan zijn. Waar we met elkaar, door ieders kleine inspanning een geweldig evenement maken. Graag noemen we zoveel mogelijk de vrijwilligers die geholpen hebben om de Floralia in onze Broekstreek te houden. Voor zover in dit verslag nog niet genoemd zijn dat:
 
Kleien, draaien: Marjan Brinkman, Grietje Jonathans, Willy Stoffers; Grabbelton, radenmaar, fotowedstrijd: Roelina Smeenge, Fenny Smit, Trijntje Strijk; Wortelwerpen: Janny Meijeringh, Ina Stevens, Edwin Schuiling; Piepers plett’n: Geert Gils, Roelof Smit: Eendjes vangen: Sanne Smeenge; Bloemschikken: Gea Popken, Jantje ten Brink, Roelie Boer, Gonny Bergsma; Jachthut: Lammert Lammers, Thijs Stoffers; Schilderen: Wendelien Mulder; Raddraaiers: Willem Brink, Jan Vrijs, Pieter Gils; Plankjes: Otto Boekeloo, Bert Lammers, Adri van Assem, Marrit Smits, Jan Warmelts, Jan Bos, Deddy Jonathans, Hilly Vrijs; Poffertjes bakken: Marjan Ebeling, Gea Wagter, Henriette Boerma, Jacqueline Duyvestein; Schminken: Minke Schuiling; Klaarzetten en opruimen: Henk Meijeringh, Bernhard Uri, Bert Boer, Sjoerd Stevens, Henk Wolf.
 
Natuurlijk vinden we het fijn dat er ook in deze tijden nog vele sponsoren zijn te vinden. Ze staan in het boekje vermeld, afgezien van het Amerveld. Allemaal bedankt. Tevens willen we alle Broekstrekers bedanken voor het aanleveren van spulletjes, groenten, noten, bloemen, planten, kruiden, recepten, bloemstukjes en niet te vergeten ovenheerlijke bakproducten.
 
Wij zien terug op een geslaagde FLORALIA de BROEKSTREEK 2010.
 
Floraliacommissie 2010
Judith Brinkman, Alet Fokkema, Stefanie Fokkema, Jan Strijk, Cipke Uri, Geke Wolf.

(Kies ''Diavoorstelling'')

Video Koos van de Merbel